Karta Prešovčana má zvýšiť komfort obyvateľom mesta

29.07.2009 Prešov

V tomto týždni sa na radnici uskutočnili pracovné rokovania k novej službe občanom, ktorú by vedenie mesta rado zaviedlo v najbližšom roku.
Ide o multifunkčnú kartu, ktorá má nahradiť viaceré karty dnes bežne používané Prešovčanmi. Karta Prešovčana môže totiž zároveň slúžiť ako čipová karta na mestskú dopravu, parkovacia karta, vstupenka do mestského bazénu či na kultúrne podujatia PKO, nahradila by zľavové karty v zmluvných nákupných centrách a bola by tiež platobnou kartou, ktorou by ste si na úrade zaplatili daň za psa či poplatky za odpad.

Podobnú službu zaviedlo pred niekoľkými rokmi mesto Plzeň. Dnes o nej uvažuje Bratislava a ďalšie slovenské mestá. Má zjednotiť funkcie viacerých kariet, a teda zvýšiť komfort pri nakupovaní, odvádzaní poplatkov a ďalších bežných životných situáciách. „Ak bude možné získať na tento projekt finančný grant v rámci operačného programu informatizácie spoločnosti, zavedenie karty v Prešove by sa mohlo stať realitou už v budúcom roku, “ informoval prednosta MsÚ v Prešove, Ing. Jozef Višňovský. „Ide o službu pre občanov, ktorá by mala priniesť zvýšenie životnej úrovne a bežného komfortu. “

Okrem bezhotovostného styku na úradoch dokáže táto elektronická peňaženka slúžiť aj ako kontrolný mechanizmus, ktorým si rodičia môžu strážiť svoje deti. Na internete by si totiž mohli skontrolovať, či sa žiak prihlásil do školy alebo či ho systém zaregistroval v školskej jedálni. To je však záležitosťou softvéru. Od jeho náročnosti sa bude odvíjať aj cena tejto služby. Cenovú kalkuláciu bude mesto poznať už koncom augusta, následne sa bude pripravovať projekt a čakať za aktuálnou grantovou výzvou, ktorá by pokryla náklady spojené so zavedením tejto modernej služby pre občanov.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta Prešov
 

Vyberte región